Keurslager De Meulder

Wilde vol-au-vent met parelhoen, entrecoteballetjes en bospaddenstoelen

Deze wilde vol-au-vent is hét ultieme comfortfood voor de herfst. Het is een rijk gevulde klassieker met een verfijnde wildtoets. Ideaal dus voor grijze dagen en gezellige tafelmomenten. In dit vol-au-vent recept voor de herfst combineren we malse parelhoenfilet met sappige entrecoteballetjes. Die zijn gemaakt van het gehakt van onze beroemde entrecote burger – vol van smaak en karakter. Vervolgens voegen we gebakken bospaddenstoelen toe en maken we een romige saus op basis van krachtige wildfond. Tot slot serveren we alles in een krokant bladerdeegpasteitje.

De entrecoteballetjes zorgen voor een verrassende twist. Ze zijn mals, intens en herkenbaar van smaak – een echte Keurslager De Meulder-specialiteit. Bovendien past deze vol-au-vent perfect bij onze huisbereide rozemarijnkrieltjes. We bakken ze krokant af in de oven, zodat ze heerlijk geuren naar verse rozemarijn. Een fris slaatje met een zelfgemaakte vinaigrette maakt het bord helemaal af. Daardoor ontstaat een perfecte balans. Dit vol-au-vent recept voor de herfst is ideaal voor wie houdt van pure smaken en een ambachtelijke toets.

Ben je op zoek naar een feestelijk herfstgerecht? Of wil je gewoon genieten van échte ambacht en smaak? Dan brengt deze wilde vol-au-vent de warmte van het seizoen op je bord. Een ambachtelijk recept, met kwaliteitsvlees en verse ingrediënten – proef het verschil dat echte vakkennis maakt!

Heb je onze SLAGERSBLOG POST over het wildseizoen al gelezen?

Pairing is Caring - Wijntips uit onze winkel
Geniet van onze wijntips, maar drink met mate. Enkel voor volwassenen (18+).

Onze keuze

Lyngrove Shiraz-Pinotage Reserve (rood)

Deze krachtige rode wijn versterkt de hartige diepgang van de entrecoteballetjes en het wildaccent van de saus. De kruidigheid sluit naadloos aan bij de rozemarijn en bospaddenstoelen.

Alternatief

San Marzano Edda Bianco Salento (wit)

De romige structuur en florale frisheid van deze witte wijn ondersteunen de parelhoen en tillen de volle saus op. Perfect voor wie houdt van een rijke witte wijn met elegantie.

Ingrediënten

  • 2 parelhoenfilets (± 500 g totaal)
  • 2 entrecoteburgers (voor de balletjes)
  • 250 g bospaddenstoelen
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • goede boter
  • 4 el bloem
  • 500 ml wildfond
  • 200 ml room
  • 2 bakjes voorgegaarde krieltjes van bij ons in de winkel
  • 1 krop krulsla
  • goede olijfolie
  • ciderazijn
  • vloeibare honing
  • Dijon mosterd
  • mayonaise
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • handvol verse bladpeterselie, fijngehakt
  • 4 bladerdeegpasteitjes

Bereidingsinstructies

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Doe 500 ml wildfond in een steelpannetje, breng net aan de kook en hou warm.
  3. Bak de opgebonden parelhoenfilets langs alle kanten mooi goudbruin in boter.
  4. Leg ze in een ovenschaal en laat ze in de oven op 180 graden een 20 minuten verder garen.
  5. Wanneer de parelhoenfilets gaar zijn mogen ze uit de oven. Doe nu de voorgegaarde krieltjes in een ovenschaal in de oven, een 20 minuutjes.
  6. Rol kleine balletjes van de entrecote burgers, bak deze in dezelfde pan als waarin je de parelhoen hebt gebakken. Zet opzij.
  7. Meng in een glaasje 4 eetlepels olijfolie, 1 koffielepel mayonaise, 1 eetlepel ciderazijn, 1 theelepel honing en 1 theelepel mosterd. Kruid met peper en zet in de koelkast.
  8. Pel en snipper het sjalotje fijn, doe hetzelfde met het teentje look.
  9. Stoof in een kookpot op een zacht vuurtje in 50 gram boter het sjalotje en de look glazig (niet kleuren).
  10. Voeg 4 eetlepels bloem toe en laat zachtjes meebakken, roer goed met een klopper. Uiteindelijk moet het mengsel een beetje naar koekjesdeeg beginnen ruiken.
  11. Giet beetje bij beetje de hete wildfond erbij en blijf roeren met een klopper tot je een gladde, dikke, gebonden saus krijgt.
  12. Laat die saus een 5 minuutjes zacht inkoken, blijf voldoende roeren.
  13. Bak ondertussen de bospaddenstoelen kort in wat hete boter, kruid met peper en zout, hou apart.
  14. Roer de room onder de saus en breng op smaak met peper, zout en een beetje nootmuskaat.
  15. Verwijder het touwtje van de parelhoenfilets en snij ze in stukjes.
  16. Voeg de stukjes parelhoen, de balletjes en de gebakken paddenstoelen toe aan de saus. Laat nog 10 minuten rustig pruttelen.
  17. Hak ondertussen de bladpeterselie fijn.
  18. Helemaal op het einde mogen de bladerdeegpasteitjes een 5 tot 10 minuutjes in de oven, verwijder op voorhand het hoedje.
  19. Snij en was indien nodig de krulsla, meng met de frisse dressing.
  20. Roer net voor serveren de fijngehakte peterselie door de vulling.
  21. Vul de koekjes met de hete vulling, serveer met de frisse sla en de geurige krieltjes.

Smakelijk!

Ambachtelijke wilde vol-au-vent met parelhoen en entrecoteballetjes