Keurslager De Meulder

Carpaccio van kortgebakken hertenkalf filet

Deze carpaccio van kortgebakken hertenkalf is het perfecte herfstgerecht voor liefhebbers van verfijnde smaken. Deze elegante starter brengt de rijke smaak van kort aangebakken hertenvlees samen met herfstige accenten en een luxueuze afwerking. Flinterdunne plakjes worden gecombineerd met sappige braambessen, verse vijgen en Beemsterkaas in fijne schaafsels. Bovendien zorgen rucola en scheutjes voor frisheid, terwijl geroosterde hazelnoten het geheel een krokante toets geven.

In het midden van het bord vormt een stroperige braambes-balsamicoreductie de smaakvolle brug tussen zoet en zuur. Deze saus, samen met een lepel Ardeens uienkonfijt, geeft extra diepgang aan de smaken. Wat deze carpaccio van kortgebakken hertenkalf écht bijzonder maakt, is de combinatie van contrasten: smeuïg vlees, krokante noten, frisse groenten en romige kaas smelten samen tot één harmonieus geheel.

Daarnaast is dit gerecht verrassend eenvoudig te bereiden. In een 30-tal minuten staat deze feestelijke creatie op tafel. Serveer deze carpaccio van kortgebakken hertenkalf als verfijnd voorgerecht bij een diner, als lichte lunch of als feestelijke starter. Ten slotte zijn alle ingrediënten, inclusief het hertenvlees, verkrijgbaar bij Keurslager De Meulder in Brasschaat — waar ambacht, kwaliteit en inspiratie samenkomen.

Wild van wild? Probeer dan zeker deze SOUS VIDE GEGAARDE PARELHOENFILET MET PASTA MET ROOM, BOSPADDENSTOELEN EN MARSALA of deze WELLINGTON VAN HERTENKALF MET ARDEENSE HAM, OESTERZWAMMEN EN ELIXIR D’ANVERS.

Bij Keurslager De Meulder hebben wij een ruim aanbod Beemster kaas. Wit je dat Beemster exclusieve bollen maakt voor de Keurslagers? Ontdek hun verhaal op hun WEBSITE!

Pairing is Caring - Wijntips uit onze winkel
Geniet van onze wijntips, maar drink met mate. Enkel voor volwassenen (18+).

Onze keuze

Vite Colte La Luna e i Falò (rood)

Deze elegante Barbera uit Piemonte is perfect bij wild zoals hertenkalf.
Hij biedt rijpe kersen, zachte kruiden en frisse zuren die mooi contrasteren met de rijke duxelle en het hartige van de Ardeense ham.

Alternatief

San Marzano Edda Bianco Salento (wit)

Deze volle witte wijn uit Puglia heeft een romige structuur en florale toetsen.
Hij sluit prachtig aan bij de Elixir d’Anvers in de saus én het bladerdeeg, zonder het delicate vlees te overstemmen.

Ingrediënten

  • 400 gram hertenkalf
  • 1 dikke snede Beemster Very Old
  • 8 vijgen
  • een 200 gram braambessen
  • 4 takjes verse tijm
  • vloeibare honing
  • balsamico azijn
  • een handvol hazelnoten
  • een 40 gram rucola
  • 1 potje Ardeens konfijt van bij ons in de winkel
  • verse scheutjes naar wens
  • peper en zout

Bereidingsinstructies

  1. Dep de filet droog met wat keukenpapier en smeer hem in met olijfolie,
    kruid met zout.
  2. Verhit een koekenpan met dikke bodem op een hoog vuur.
  3. Zet je dampkap aan en geef de filet langs alle kanten een mooie donkere korst.
  4. Haal de kort maar heet gebakken filet uit de pan en leg deze op een bord. Kruid nu royaal alle kanten met verse peper van de molen. Zet onafgedekt in de koelkast.
  5. Neem een hakmolen en mix 8 braambessen met 3 eetlepels balsamico azijn en 2 eetlepels vloeibare honing.
  6. Breng de braambes saus op een zacht vuurtje aan de kook in een steelpannetje. Voeg 4 takjes verse tijm toe en laat de saus zachtjes inkoken tot een stroperige saus. Verwijder de takjes tijm en laat de saus afkoelen in de koelkast.
  7. Neem een droge koekenpan en rooster de hazelnoten. Schud ze regelmatig zodat ze mooi bruinen maar niet verbranden. Haal ze uit de pan en zet opzij.
  8. Snij de Beemsterkaas in fijne schaafsels, zet opzij. 
  9. Snij met een scherp mes de afgekoelde hertenkalf filet in dunne schijfjes. Snij tegen de draad van het vlees.
  10. Neem 4 feestelijke borden en verdeel de carpaccio over de borden.
  11. Dresseer nu met scheutjes, rucola, braambessen, halve vijgen en hazelnoten.

Werk af met de Beemsterkaas, de braambes reductie en wat Ardeens uienkonfijt. Kruid met peper van de molen.

Smakelijk!

Carpaccio van kortgebakken hertenkalf met vijgen, braambessen en Beemsterkaas